For mange virksomheder er det første skridt i arbejdet med grøn omstilling at udregne og dokumentere, hvordan virksomheden påvirker miljøet gennem drivshusgasudledninger. Her er klimaregnskabet et vigtigt værktøj.
At udarbejde et klimaregnskab for jeres virksomhed kræver en omfattende dataindsamling, samt et kendskab til scopes, for at få udført regnskabet korrekt. Med udgangspunkt i jeres behov, kan vi hjælpe med at indsamle korrekte data, få udarbejdet et udførligt klimaregnskab samt rådgive jer i, hvilke initiativer I med fordel kan arbejde med, for at reducere jeres udledning fremadrettet.
Et klimaregnskab er en opgørelse over din virksomheds udledning af CO2 og andre drivhusgasser (CO2e).
Et klimaregnskab indebærer både din virksomheds egne udledninger, men også udledninger fra andre aktiviteter i din værdikæde, fx fra leverandører eller kunder.
Formålet med et klimaregnskab er at skabe et klart billede af virksomhedens miljøpåvirkning og klimaaftryk, samt at identificere områder, hvor der kan opnås reduktioner i drivhusgasudledningerne.
Klimaregnskabet indgår i virksomhedens bæredygtighedsrapport eller ESG-rapport, som er styret af EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). CSRD omfatter allerede nu mange danske virksomheder og stiller krav til bæredygtighedsrapportering. For de omfattede virksomheder stilles der bl.a. krav om, at virksomheden skal beskrive dens drivhusgasudledninger inden for scope 1, 2 og 3, hvis virksomheden har vurderet, at dette er væsentligt. Vælger virksomheden ikke at beskrive dens drivhusgasudledninger, skal der ligeledes redegøres for, hvorfor dette ikke er væsentligt.
De nye CSRD-krav træder i kraft for følgende regnskabsår:
Læs mere om CSRD og krav til bæredygtighedsrapportering her.
Den førende standard for opgørelse af drivhusgasudledninger, eller CO2-udledninger, er Drivhusgasprotokollen (Green House Gas Protocol eller GHG-protokollen). Her inddeles udledningerne i tre områder, også kaldet scopes. Opdelingen af de tre scopes er baseret på, hvor udledningen opstår, og man skelner primært imellem, om udledningen opstår i din virksomhed eller din værdikæde.
Gennem en scope-analyse kan du få et overblik over de aktiviteter, der udleder mest, med henblik på at prioritere din virksomheds reduktionsindsats.
Scope 1, indebærer alle direkte udledninger fra din virksomhed, som virksomheden selv har kontrol over. Dette kan fx udledninger i relation til bygninger eller køretøjer, der drives af virksomheden selv.
Scope 2, dækker over indirekte udledninger i forbindelse med virksomhedens forbrug af el og fjernvarme. Selve udledningen sker altså ikke i virksomheden, men virksomheden er i kontrol over forbruget.
Scope 3, dækker over de resterende indirekte udledninger, der opstår i din virksomheds værdikæde. Scope 3 indebærer altså alle drivhusgasudledninger, der finder sted før et produkt eller materiale ankommer til din virksomhed – og alle aktiviteter der finder sted efter din virksomheds egne aktiviteter. Eksempler på dette kunne være udvinding af råstoffer, distributionen af produkter eller bortskaffelse af et produkt.
For mange virksomheder er det første skridt i grøn omstilling at beregne og dokumentere miljøpåvirkningen gennem drivhusgasudledninger. Her er klimaregnskabet et vigtigt værktøj. Hos Sustainable Business Solutions hjælper vi dig med at indsamle korrekte data og udarbejde et udførligt klimaregnskab, så din virksomhed kan dokumentere og hermed reducere sin udledning fremadrettet.
Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med at få styr på jeres klimaregnskab? Så tøv ikke med at kontakte os for skræddersyet rådgivning.
Bjarne Jacobsen, Kommunikations- og CSR-chef, Middelfart Sparekasse
Amanda Mikkelsen, Controller & CSR Manager, Asetek
Ninna Holch, CSR Officer i Spar Nord
Pernille Kiær Sørensen, Head of Sustainability, Lemvigh-Müller A/S
Kirsten Jensen, Chief Innovation Officer, Easyfood
Steffen Toft Spiele, CSR-ansvarlig, OK a.m.b.a
Bjarne Jacobsen, Kommunikations- og CSR-chef, Middelfart Sparekasse
Bjarne Jacobsen, ESG- og Kommunikationsdirektør
Pernille Kiær Sørensen, Head of Sustainability, Lemvigh-Müller A/S
Steffen Toft Spiele, ESG & Sustainability Partner
Steffen Toft Spiele, ESG & Sustainability Partner
Steffen Toft Spiele – ESG & Sustainability Partner
Steffen Toft Spiele, ESG & Sustainability Partner
Amanda Mikkelsen, ESG Manager, Asetek
Steffen Max Høegh, tidl.CSR Direktør Holmris B8 Circular